212 411 70 70
İletişim Hattı

Skip to the content

İkinci El Araba Seçiminde İzlenebilecek 10 Adım

İkinci El Araba Seçiminde İzlenebilecek 10 Adım

İkinci el bir araba satın almak istiyorsanız, yalnız değilsiniz. 2015 yılında 4,5 milyon ikinci el araba satışı yapıldı Türkiye’de.

Biz de size mükemmel bir 2. el araba bulmanız için 10 adımdan oluşan bir liste oluşturduk.

 

Ne kadar bütçeniz var?

Eğer araba almak için kredi çekiyorsanız, araba için ödemeniz gereken tutar ev almak için ödediğiniz tutarın %20’sini geçmemeli. Hatta bütçeniz kısıtlıysa daha az harcamak bile isteyebilirsiniz. Yeni lastikler, bakım vb. 2. el araç alırken daha fazla dikkat gerektirir ve yakıt, sigorta gibi maliyetleri de genelde tüketiciler unutur.

Satın almayı planladığınız araba garanti kapsamında değil ise, beklenmedik onarımları karşılamak için her ihtimale karşı bütçe ayırmalısınız.

 

Hedeflediğiniz 2. el arabaların listesini oluşturun

Paradan tasarruf etmek istiyorsanız, tek bir marka düşünmeyin. Bütçeniz dahilinde olan ve ihtiyaçlarınızı karşılayan en az 3 seçenek oluşturmanızı öneririz.

 

Fiyatları kontrol edin

Fiyatlar kısmen alışveriş yaptığınız yere göre değişir. 2. el arabaları, sıfır araç bayilerinin 2. el araba bölümlerinde, 2. el araçları listeleyen web sitelerinde ya da sahibinden satılan araçları arayarak bulabilirsiniz.

 

Bölgenizdeki 2. el araba bayilerini bulun

İstediğiniz aracı bulmak için aramanızı; aracın kilometresine, fiyat ve özelliklerine, bayinin ya da satıcının size olan mesafesi gibi birçok faktöre göre belirleyebilirsiniz.

 

Aracın geçmiş raporlarını kontrol edin

Otomobilinizin geçmişi için kefil olabilecek yakın bir arkadaşınızdan veya aile üyelerinden almıyorsanız, aracın geçmişi için rapor almayı düşünün. Aradığınız otomobilin geçmişinin kötü olup olmadığını ne kadar erken öğrenirseniz o kadar iyi olur. Bu bilgiyi öğrenmek için bazen ihtiyacınız olan tek şey plaka olabilir.

 

Satıcı ile irtibata geçin

İyi bir araba bulduğunuzda, görmek için gitme yerine önce satıcıyı arayın. Bu, satıcıyla ilişki kurmak ve arabanın bilgilerini doğrulamak için iyi bir yoldur. Özel araç sahiplerine neden arabasını sattığını ya da herhangi bir mekanik sorun olup olmadığını sorarsınız. Bir bayiden satın alıyorsanız, aracın hala stokta olup olmadığını öğrenmenin en iyi yollarından biri telefon görüşmesi veya yazışmadır.

Bazen satıcılar, arabayı satın alma kararınızı değiştirebilecek, ilanda olmayan şeylerden bahsedebilir. Birçok kişiye görüşmeden önce arabayı görmek daha cazip gelebilir fakat beklemek daha faydalıdır. Aracı gördüğünüzde, duruma göre teklifinizi belirtebilirsiniz.

Herşey iyi gidiyorsa, arabayı test etmek için bir randevu ayarlayın. Mümkünse gündüz saatlerini seçin. Bu, aracın durumunu daha kolay görmenizi sağlar.

 

Arabayı test edin

Test sürüşü, arabanın sizin için doğru araba markası ve modeli olup olmadığını öğrenmenin en iyi yoludur. Ayrıca bu şekilde arabanın durumunu da değerlendirmiş olursunuz.

Kontrol etmeniz gereken bazı şeyler;

  • Arabaya başınızı çarpmadan girip çıkabiliyor musunuz? Kolay biniliyor mu?
  • Yeterince oturma, ayak ve tavan boşluğu var mı? Arka koltukta nasıl hissettiğinizi de unutmayın.
  • Sürüşü rahat mı? Çok yüksekte ya da çok alçakta mı kalıyorsunuz? Kullanırken direksiyona eğilmeniz mi gerekiyor?
  • Koltuklar rahat mı? Kolayca ayarlanabilir mi? Sürücü için ayarlanabilir bel desteği var mı?
  • Yanıp sönen bir motor kontrol ışığı görüyor musunuz? Öyleyse, satın almadan önce sorunun giderilmesini sağlayın.
  • Görüş açıları nasıl? Dikiz aynası ve yan aynaları kontrol edin. Potansiyel kör noktaları inceleyin.
  • Gaz, yanan yağ ya da başka bir şeyin kokusunu alıyor musunuz?
  • Lastikleri kontrol et. Kaç yaşındalar? Yeterince aşınmış mı?
  • Frenler nasıl? Arabayı durdururken kontrol et.
  • Kaputu aç. Birşeylerin yanlış olup olmadığını görmek için arabalar hakkında çok fazla şey bilmek zorunda değilsiniz. Birşey sızdırıyor, buhar çıkarıyor ya da yağ içinde kalmışsa bunları sorabilirsiniz.
  • Klima soğuk üflüyor mu? Farlar, fren lambaları ve sinyal lambaları çalışıyor mu? Test edip emin olun.

Test sürüşünden sonra, servis kayıtlarını görebiliyorsanız, sahibine ve bayisine sorun. Bu, arabanın periyodik bakım işlemlerinin zamanında yapılıp yapılmadığını gösterecektir.

 

Araç kontrolü

Eğer aracı sevdiyseniz, satın almadan önce bir tamirci veya servise kontrol ettirin. Bir tamirciniz yoksa en yakın tamircilere göz atın.

Zaten muayenesi yapılmış ve garantisi mevcutsa tamirciye götürmek için çok az neden çıkabilir

 

İyi pazarlık yapın

Rakam konuşmak sizi korkutuyor mu? Görüşme üzücü ve travmatik olmak zorunda değil. Eğer şanslıysanız hızlı ve kolay bir şekilde anlaşmaya varabilirsiniz:

  • Araba almak için ne kadar harcamak istediğinizi önceden kararlaştırın. Fakat konuşmaya bir rakam ile başlamayın.
  • Azami fiyatınızdan düşük bir açılış teklifi yapın.
  • Satıcının size iyi görünen bir araçla ve ortama bir fiyatla gelmesi iyi bir durum.
  • Unutmayın, karşınızdaki insanlar da muhtemelen görüşme yapmaktan nefret ediyor olabilir. (işleri bu olsa bile)

 

Evrak işlerini halledin

Eğer bayideyseniz, satış anlaşmasını iyice gözden geçirin. Sahibinden araba satın alıyorsanız, satıcının ünvanını ve kaydını size uygun bir şekilde aktardığından emin olun. Satış sonrası sıkıntılardan kaçınmak için anlaşmayı doğru şekilde kapatmanız önemlidir. İster bir bayiden,  ister sahibinden alın, arabayı sürmeden önce sigortanızın olduğundan emin olun.

 

Evrak işini de bitirdikten sonra, artık kutlama zamanı...

 

(23 değerlendirme)