Ağız ve Diş Sağlığınıza Dikkat Edin
Yaşınız kaç olursa olsun, ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Dişleriniz sağlıklıysa daha kolay ve iyi beslenebilirsiniz.
Diş Çürüğü (Boşluklar)
Diş ve diş eti bakımını iyi yaparak dişlerinizi bir ömür koruyabilirsiniz. Diş çürüğü sadece çocuklar için sorun değildir. Doğal dişlere sahip olduğunuz sürece ortaya çıkabilir. Eğer ağız bakımınızı iyi yapmazsanız, diş eti bakterileri ve diş plakları ortaya çıkabilir. Bu plak diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca diş eti hastalıklarına da dikkat etmezseniz ileride dişlerinizin çürümesine yol açabilir.
Florürlü diş macunları ve ağız bakım suları dişlerinizi korumaya yardımcı olabilir. Eğer boşluklarla ilgili sorununuz varsa, diş hekiminizi veya diş kliniğininizi ziyaret edebilir, diş hekiminizin verdiği tedaviyi ve reçeteyi uygulayabilirsiniz.
Diş Eti Hastalıkları
Dişi eti hastalıkları dişi yerinde tutan diş etine ve kemiğe zarar veren enfeksiyonlardır. Plak uzun süre dişlerde kalırsa, fırçalamayla temizlenmez tartar denilen sert ve zararlı tabaka oluşur. Dişlerde uzun süre plak ve tartarın kalması hasara yol açar. Diş etleriniz şişer, kızarır ve kolayca kanayabilir.
Zamanla diş etleriniz çekilir ve enfeksiyon kapabilirsiniz. Eğer tedavi edilmezse, bu enfeksiyon dişlerinizi, diş etlerinizi ve dokusunu berbat edebilir.
Diş eti hastalıklarını nasıl önleyebileceğiniz konusunda bazı ipuçları;
- Günde 2 kez dişlerinizi fırçalayın (florürlü diş macunu ile)
- Günde 1 kez diş ipi kullanın
- Kontrol ve diş temizliği için diş hekimine düzenli gidin
- Dengeli beslenme
- Tütün ürünlerinden uzak durun
- Diş ve diş eti temizliğinize dikkat edin
Diş fırçası ve diş ipinin nasıl kullanılacağını bilmek ağız sağlığının büyük parçasıdır. Her gün yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü bir diş macunuyla dişlerinizin her tarafını fırçalayın. Kısa kısa, ileri geri ve küçük yuvarlak hareketler yapın. Diş eti çizgisi boyunca dikkatli ve yavaşça fırçalamaya özen gösterin. Fırçalama ile birlikte dişlerinizi ve diş etlerinizi korumak için ip kullanın.
Protez
Protez ile yemek yemeğe zamanla alışabilirsiniz. Eğer aşağıdakileri uygularsanız daha kolay olacaktır;
- Yumuşak ama yapışkan olmayan gıdalar ile başlayın
- Küçük parçalar halinde yiyin
- Yavaş yavaş ağzınızın her iki tarafını kullanarak çiğneyin
Protezler sıcak ve soğuk gıdalara ağzınızı daha duyarlı hale getirebilir. Diş hekiminiz emin olmak için ilk birkaç hafta sık sık görmek isteyebilir, zamanla protezin değişmesi ayarlanması gerekebilir. Günde bir kez, protez bakım ürünü ile tüm yüzeyi fırçalayın. Uyumadan önce protezi alın, su yada protez temizleme sıvısına koyun.
Diş İmplantları
İmplantların sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için tam bir diş ve sağlık kontrolü gerekir. Diş etlerinizin sağlıklı olması ve implantı destekleyen bir çene kemiğine sahip olmanız gerekir. Eğer diş implantı hakkında bilgi almak istiyorsanız, diş hekiminize başvurun.
Ağız
Tükürük bezleri zamanla düzgün çalışmaz ve bu tat almayı, yutkunmayı ve konuşmayı zorlaştırır. Aynı zamanda diş çürümelerini ve enfeksiyon riskini arttırır. Birçok hastalığın tedavisi esnasında ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir.
Kuruluğu önlemek için bolca su tüketin, şekerlemelerden, sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
Eğer ağız kuruluğu yaşıyorsanız, nedenini öğrenmek için doktorunuza danışın. Eğer ilaç kaynaklı bir kuruluksa doktorunuz ilacınızı ya da ilacınızın dozunu değiştirebilir.