Binalarda Yalıtım ve Enerji Verimliliği
Bilindiği üzere 2000 yılında yürürlüğe giren Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre yeni binalar yalıtım uygulaması gerçekleştirilmiş şekilde projelendirilmeli, eski binalar da 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır.
Yalıtım konusu dünyada çok eski bir uygulama olmasına rağmen ülkemizde yönetmeliklerle zorunlu hale gelmesinin ardından özellikle “mantolama” ile bilinir oldu. Mantolama genel olarak dış cephe yalıtımı ile ilgilidir fakat yalıtım denildiğinde ara bölme, teras çatı yalıtımı, zemin yalıtımı v.s. gibi bir yapının farklı bölümlerinde de yalıtım yapılabilir hatta yapılmalıdır.
Enerji Tasarrufu
Bina yalıtımı aylık ısınma giderlerini azaltarak sağlayabileceğimiz tek seferlik harika bir yatırımdır. Enerji verimliliğini sağladığımız binamızı satışa çıkardığımız taktirde bile ikinci el değerini yükseltmiş oluruz. Banyomuza şık tasarımlı seramikler, duvarlarımıza süslü kağıtlar alıp harcadığımız paraya hiç acımazken, sıvanın arkasında kalan yalıtım uygulamasına sokağa giden para gibi bakanlarımız olabilir. Halbuki çok kısa bir vadede bu yatırımınızı düşen ısıtma giderlerinizle amorti edersiniz. Yalıtım uygulaması yaptırdığınız binanızda kışın gelen doğalgaz faturalarınızın ne kadar fark ettiğine size bile inananmayacaksınız.
Ses Yalıtımı
Çevrede bulunan gürültü, okulda veya evde günlük aktivitelerimizi yaparken ya da evde dinlenmez zamanlarımızda bizi olumsuz etkiler. Özellikle taş yünü gibi lifli yapıya sahip yalıtım malzemeleri aralardaki boşluklar sayesinde sesi içinde abzorbe eder ve ses titreşimlerini düşürür. Akustik tavanlarda, yüksek sesli ekranlarda ve gürültülü makinelerin etrafında, odalar arası bölme duvarlarda kullanılır ve sesi önemli ölçüde yok eder.
Yangın Güvenliği
Yalıtımda taş yünü gibi A1 sınıfı yanmaz malzemeler kullanılması tavsiye edilmektedir. Taş yünü binayı yangından korur, alev almaz, çok yüksek derecelere kadar dayanır. Bazen yanlış tercih edilen ve yanıcı yalıtım malzemeleri hayati tehlikelere sebep olabilir. Bu yüzden yalıtımda yanmayan malzeme kullanılması hayatidir.
Dayanıklılık
Yalıtımda uzun ömürlü, dayanıklılığı yüksek malzemeler tercih edilmelidir. Yalıtım meşakatli bir uygulama olduğundan bir seferlik yapılıp, ömürlük ürünler seçilmesinde fayda vardır.
Tüm bu detaylara bakılarak aslında yalıtımın ülkemizde sıkça adlandırıldığı üzere sadece “ısı” yalıtımından ibaret olmadığını ayrıca “yangın” ve “ses” yalıtımının da çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak ısı yalıtım malzemelerinde dikkat edilmesi gereken özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Isı iletim katsayıları (lambda) küçük olmalıdır.
- Su ve nemi çeken özellikte olmalıdır.
- Sesi absorbe eden, yansıtmayan fiber yapılar tercih edilmelidir.
- Yanıcı olmamalıdır. A1 sınıfı yanmaz malzemeler tercih nedeni olmalıdır.
- Uzun ömürlü olmalıdır.
- Bakterilerin yaşamasına ortam sağlamamalı, sağlığa elverişli olmalıdır.