Reklam bir yatırım mıdır?

Büyük bir firma olmak istiyorsunuz. İşe aldığınız her çalışanı vasıflarına göre seçiyor, onları mutlu edecek maaş belirliyorsunuz. Yaptığınız her yatırım, bu amaç doğrultusunda belirlenmiş bir plana uygun olarak gerçekleşiyor. Altyapı ve teknik yatırımlar için bütçe ayırıyorsunuz. Sektörünüzdeki en büyük rakiplerinizin dahi eksiklerini belirleyerek, sektördeki açıkları analiz ederek, rakiplerinizin yumuşak karnına hedef alıyorsunuz. Ürettiğiniz ürünlerin kalitesini her yönden tescil ettiriyorsunuz; kullandığınız hammaddelerin ve bu hammaddelerin işlenme şekillerinin çevreye zararlı olmaması, insana zararlı olmaması gibi hususlarda çok dikkatli davranıyorsunuz ve gerekli belgelere başvurmanın ve denetimlerini hızlandırmanın yanı sıra devletin denetimini de hızlandırmak istiyorsunuz.
Böylesine hevesli bir yatırım, böylesine sıkı çalışma ve atak sonucunda piyasaya sağlam bir giriş yaptınız ve tebrik ederiz: Battınız! Peki sizce ne eksikti?
Reklam
Reklam, uzun ve çetrefilli - fakat bir o kadar da gerekli işler listesinin ana başlığıdır. Firmaların başarılarına direk etki eden sayılı kalemden biridir. İlk başta şu soruyu soralım:
Reklam bir yatırım mıdır?
Eğer bu soruya ''evet'' cevabını veriyorsanız, büyük ihtimalle iş hayatınızda başarılı ilerliyorsunuz ve işinizi biliyorsunuzdur. Ancak ''hayır'' cevabını veriyorsanız, size bu yazıyı ulaştırmak boynumuzun borcudur! Buyrun;
Reklam kelimesinin size verdiği anlam sadece Ayşe Teyze'nin beyaz çamaşırları ''caart!'' efektiyle yırtması ya da Neşe'nin kepek sorununun olması ise, firmanızın rezistansı için bir uzman çağırmayı düşünebilirsiniz.
Peki reklam nedir, neleri kapsar?
Markanızı son kullanıcının gözü önüne getiren, sizi tanıtan, isminizin, cisminizin geçtiği her yer ve her şey reklamınızdır. Reklamınızı bilinçli şekilde de yapabilirsiniz, kontrolsüz şekilde de gerçekleşebilir. Örnek olarak: Firma logosunun, isminin ve internet sitesi adresi vb. bilgilerinin yazılı olduğu şirket araçlarını ele alalım: İşte böyle bir araç edindiniz, markanızın logosunu, ismini aracın dışına gayet dikkat çekici bir tasarımla yerleştirdiniz. Dışarı çıkması gereken çalışanınız da bu araç ile etrafa gidip gelmeye başladı. Trafikteki yüzlerce araçta seyahat etmekte olan sayısız insana markanızı ulaştırmış oldunuz. İşte bu, sizin bilinçli hamlenizdir. Ancak, aracınızı kullanan çalışanınız trafikte makas atarak tehlikeli şekilde araç kullanıyorsa; arabadan dışarı izmarit ve çöp atıyorsa; kadın sürücüleri rahatsız ediyor, trafikte önüne gelenle kavga ediyorsa reklamınız sizin aleyhinizde işliyor demektir. Bu da kontrolsüz hamleniz. Çalışanlarınızı seçmek nasıl işinize yaptığınız bir yatırım ise, reklam da aynı şekilde kendi işinize yaptığınız yatırımınızdır.
Reklam, ince işçilik ve detaylara önem verilmesini ister. Reklam ajansları bunun için vardır. İyi bir reklam ajansı, sizin hedefleriniz doğrultusunda firma imajınızı ve reklam stratejinizi belirlemenin yanı sıra, sizi de bizzat yönlendirir. Mesela, dış mekan Led TV panolarda reklam istediniz diyelim; ajansınız, sürekli değişen patlak renklerle (beyaz, sarı, turuncu, açık yeşil vb.) bezeli hareketli bir görüntü kompozisyonu hazırladı. Çok hareketli ve hızlı renk geçişlerine sahip böyle bir görüntünün dış mekan Led panolarda dikkat çekme konusunda başarılı olacağını ve reklam anlamında da verimli olacağını söyleyebilir miyiz? Evet diyelim. Ancak aynı soruyu bir de epilepsi hastalarına ve akşam karanlığında araç kullanmakta olan insanlara sorduğumuzda nasıl bir cevap alırız? Reklamınızın sara nöbetlerini tetiklediği, bulunduğu konumdaki trafik kazalarını artırdığı bir dünya çok da çekici olmasa gerek. İyi bir ajans ile çalışıyorsanız bu detayların çoktan düşünülmüş olduğu bir tasarım ile karşılaşırsınız. Aynı zamanda, bu detayları sosyal sorumluluk başlığı altına da yerleştirebilir, reklamınızın reklamını yapabilirsiniz. Unutmayın; reklam, sadece hedefe yönelik planlanan tanıtım çalışmaları bütünüdür.
İyi bir reklam çalışması, sizin firmanızın genel duruşunu belirler. Logonuzun tasarımından kartvizitlerinizin tasarımlarına, renklerinizin kullanımlarından evrak baskılarınıza kadar çalışılır, reklamlarınızın planlamaları firmanızın bütünlüğüne sadık şekilde yapılır, tanıtım anlamında atacağınız her adım planlanır, isminizin ''marka'' olması adına gerekli olan her adım atılır.
Fabrikanızda telefon kılıfları ürettiğinizi farz edelim. Ürettiğiniz kılıflar kesinlikle kanserojen madde içermiyor ve suya, toza, ateşe dayanıklı yapısıyla takıldığı cihazı koruyor diyelim. Ayrıca darbelere karşı, sadece ordu malzemelerinin aldığı bir sertifikayı da almışsınız. Yatırımlarınız ciddi planlamaların ürünü. Ancak, reklam çalışmalarınız eksik kaldığı sürece bütün bunların hiçbir önemi olmaz. Reklam, sunmak istediğiniz her ürünü ve bilgiyi, hedeflediğiniz kitleye görünür kılan tanıtım çalışmasıdır. Ürünlerinizin son kullanıcı karşısına çıkaracağı ambalajın tasarımından internet sitenize dek yapılan her doğru çalışma size para olarak geri dönecektir. Türü fark etmeksizin vermek istediğiniz her reklam, ulaşılmak istenen kitle profilinden tutun da verilmek istenilen mesajların önceliklerinin belirlenmesine kadar sayısız ön çalışma gerektiren, sadece bu çalışmanın kalitesine bağlı olarak da sizi ya çıkaran ya batıran yatırım kalemleridir.
Reklamın iyisi kötüsü olur mu diye sorarsanız, elbette olur!