Dört Mevsim Lastik Nasıl Anlaşılır?
Dört mevsim lastik nasıl anlaşılır sorusu çok fazla sorulsa da aslında cevabı çok kolaydır. Lastiklerin üzerinde onların mevsimsel kullanımlarına göre semboller bulunur. Dört mevsim lastiklerin üzerinde 3 yamaçlı bir dağ ve bu dağın ortasında yer alan bir kar tanesinden oluşan komplike bir sembol mevcuttur. Bu ibarenin yer aldığı lastiklerin tamamı kesinlikle dört mevsim lastik olarak kullanılmaktadır. Peki dört mevsim lastik ne demektir?
Dört mevsim lastikler, adından da anlaşılabileceği gibi yılın her mevsiminde kullanılabilir. Bu durum ekstrem kondisyonların haricinde geçerlidir. Eğer yaşadığınız lokasyonun iklimi, hava şartları ve yolları olağan şartların çok dışında ise, bu sefer lastik seçimleriniz çok daha titiz olmalıdır. Peki dört mevsim lastik olup olmadığını anlamak için bahsedilen sembol yeterli mi?
Aslında evet ama bu durumda ek bir işaret daha görürseniz dört mevsim lastik olduğunu anlamanız daha kolay olur. “M+S” işareti, 3 yamaçlı dağın içinde bulunan kar tanesi figürü ile birleştiğinde, bu lastik kesinlikle dört mevsim lastik demektir. Özetlemek gerekirse;
- 3 yamaçlı dağın içerisinde bulunan kar tanesi sembolü
- M+S işareti
aynı anda bulunuyorsa, baktığınız lastik kesin suretle dört mevsim lastiktir.
Dört Mevsim Lastik Nasıl Belli Olur?
Dört mevsim lastik nasıl belli olur sorusu ile alakalı olarak bilinmesi gereken bir diğer unsur ise lastiklerin kullanım türü ve zaman dilimidir. Dört mevsim lastiğin farkını anlamak için yapılması gereken bir diğer şey kuşkusuz olarak hangi hava şartlarında kullanılabildiğini saptamaktır. Dört mevsim lastikler, adından da anlaşılabileceği üzere tüm yıl kullanılabilir. Fakat bu lastikler her hava koşuluna uygun değildir.
Genelde ılıman kondisyonların hakim olduğu iklim ve hava koşullarında tercih edilebilir. Ancak kışın gerçekten soğuk geçtiği, yolların mevsim normallerinin daha üzerinde tahrip olduğu dönemlerde bu lastiklerin kullanılması önerilmez.
Bu ve benzer şartlarda kış lastiklerinin kullanılması daha uygundur. Bir lastiğin dört mevsim olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da lastiğin sırt bölümündeki kısmın nasıl bir yapıya sahip olduğudur. Dört mevsim lastikler, sırt kısmındaki bileşiği ve özel yapısı sayesinde yol tutuşunda her kondisyonda fayda sağlar.
Dört Mevsim Lastiğin Diğer Lastiklerden Farkları
Dört mevsim lastiğin diğer lastiklerden farkları aslında çok kısa bir şekilde özetlenebilir. Diğer lastikler dönemsel olarak kullanılabilirken, dört mevsim lastikler ise yılın tamamında kullanılabilir. Bu onların daha kısa sürede aşınmasına ve değiştirme ihtiyacı duymasına sebep olsa da diğer lastiklerle arasında bulunan en temel fark budur.
Fiziksel yapısı olarak daha yumuşak bir yapıya sahiptir ve kış lastikleri kadar kapsamlı olmasa da kılcal damarlar bulundurur. Özetlemek gerekirse;
- Tüm yıl boyunca kullanılması
- Daha yumuşak bir fiziksel yapısının olması
- Yol tutuşunun yüksek olması için kılcal damarlar bulundurması
- Kullanım ömrünün diğer lastiklere nazaran daha fazla olması için diş derinliğinin fazla olması
- 7 derece ve üstündeki sıcaklıklarda verimli olarak kullanılabilmesi
gibi özellikler dört mevsim lastikleri tanımlar.
Dört Mevsim ile Yaz Lastiği Arasındaki Fark
Dört mevsim ile yaz lastiği arasındaki fark, temelde kullanım tipi ve fiziksel çeşitlilik olarak nitelendirilebilir. Yaz lastiği daha kısıtlı kondisyonlarda kullanılabilirken, dört mevsim lastik ise kullanım ömrü ve şartları açısından daha esnek bir yapıya sahiptir. Peki bu esneklik neyi ifade eder? Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yollarda dört mevsim lastiklerle kıyaslandığında çok daha verimlidir.
4 mevsim lastikler daha stabil yol kondisyonlarına uygundur. İdealize edilmiş yol koşullarında yol tutuşu gayet iyidir. Yaz lastiklerine göre arasındaki en büyük fark ise yaz aylarında dört mevsim lastiklerin daha fazla ses yapmasıdır. Üzerinde yer alan M+S ibaresi de “Mud and Snow” anlamına gelmektedir.
Kış Lastiği ile Dört Mevsim Lastik Arasındaki Fark
Kış lastiği ile dört mevsim lastik arasındaki fark temelde performans olarak nitelendirilebilir. Dört mevsim lastiklerde, hem yaz hem de kış şartlarına uyum sağlanabilmesi için daha esnek bir fiziksel yapı benimsenmektedir. Bu da performans açısından kış aylarında kış lastiklerine göre daha seyrek bir verimlilik sunar. Ancak M+S ibaresi her iki lastikte de bulunmaktadır.
Şartlar her ne olursa olsun, mevsime uygun lastik kullanmamak yakıt tüketiminde size sorun çıkaracaktır. Yakıtın son dönemde zaten pahalı olmasına ek olarak, kullandığımız lastiklerin de yakıtı negatif etkilemesini istemeyiz. Bu nedenle her mevsim, döneme uygun lastikler kullanılması önerilmektedir.
Meclis Mh. Kaşgarlı Sk. No:22/A Sancaktepe İstanbul